Riv ned og byg nyt .

Posted by on maj 6, 2013 in Nyheder | 0 comments

Riv ned og byg nyt

 

Det kan være langt dyrere at renovere end at bygge nyt. Derfor kan det ofte betale sig at finde et håndværkertilbud, rive det ned og få bygget drømmehuset på grunden, viser beregninger. 

Udsigten til at få sit drømmehus får flere danskere til at gå på udkig efter et håndværkertilbud, som de kan rive ned og forvandle til et nyt hus i det kvarter, som de altid har ønsket sig at bo i.

Selv om tendensen er vokset mest i området omkring København, så er det muligt at finde huse næsten alle steder i landet, hvor der er økonomisk fornuft i at fjerne det gamle og bygge et nyt hus i bedre kvalitet. Det forklarer Per Grunert, der er rådgivningschef i Bolius, der er et uvildigt videncenter for boligejere.

»Der er en stigende tendens til, at folk bygger nyt. Vi ser ofte, at folk går efter de billige huse med en fornuftig beliggenhed i et område, de gerne vil bo i. De går typisk ud og kigger efter et håndværkertilbud, som man kan rive ned og bygge nyt på,« siger Per Grunert.

Flere har nemlig gennemskuet, at et nybygget hus giver mange fordele i form af et bedre indeklima, mindre vedligeholdelse samt en bedre langsigtet økonomi. Desuden giver det altså mulighed for at skabe et hus efter sit eget hoved på en god beliggenhed.

»Med et nybygget hus får man en fleksibilitet i form af, at man kan bygge anderledes, få andre dimensioner i rummene samt et topmoderne hus med høj energistandard, som er helt vedligeholdelsesfrit mange år ud i fremtiden. Desuden kan det være en god forretning, hvis huset og grunden er billig. Til sammenligning koster en renovering af et gammelt hus jo det samme, lige meget hvor det er placeret,« forklarer Per Grunert.

Han understreger, at mange undervurderer, hvor meget en gennemgående renovering af et hus kan løbe op i. Dertil kommer, at energirenoveringen ofte ikke kan betale sig på de gamle huse, da de stadig vil være ringere energimæssigt, og at der vil være mere løbende vedligeholdelse. »Selv et parcelhus i nogenlunde vedligeholdt stand er enormt dyrt at renovere, hvis de store udskiftninger ikke er foretaget, og det er de sjældent.

Hvis man skal have nyt badeværelse, gæstetoilet, køkken, nye vinduer og efterisolering samt male, ordne træværk og hvad ellers er nødvendigt for at få et ældre parcelhus bare nogenlunde sammenligneligt med et nyt hus, så bliver regningen omkring 700.000 kr.,« lyder det fra Per Grunert.

Stigning i København

Byggeselskaber som Huscompagniet, Euro-Dan og Lind & Risør oplever også en stigning i kunder, der vil have gamle huse revet ned. Det sker i høj grad i områderne omkring Købehavn, at folk vælger at rive huse ned, forklarer HusCompagniets koncernchef, Steffen Baungaard.

»Det er især på Sjælland og omkring Storkøbenhavn, at folk vælger at udse sig huse, som de vil rive ned. Det hænger sammen med, at man finder beliggenheden tiltrækkende. Priserne på husene i dette område er også mere stabile end i eksempelvis store dele af Jylland,« siger Steffen Baungaard fra HusCompagniet, der er Danmarks største byggefirma inden for typehussegmentet. Han peger på, at der er en lang række fordele ved at flytte til et etableret kvarter, som allerede har en infrastruktur på plads med eksempelvis både skoler, indkøbsmuligheder og offentlig transport.

»Det er rart at flytte til en bydel, hvor alt fungerer frem for til et område, hvor man ikke ved, om det vil udvikle sig i en god retning. Det er nok mere tiltrækkende at flytte ind i et charmerende kvarter end ud til et mere øde sted, hvor området først skal i gang med at blive udviklet de næste mange år,« siger Steffen Baungaard.

Beregninger, som Bolius’ boligmagasin, BEDRE HJEM, foretog i 2010, viser også, at det særligt er i og omkring København, at ”riv ned/byg nyt”- modellen kan svare sig. I den øvrige del af landet vil det koste mellem 100.000 og 300.000 kroner mere end at renovere. Tallene kan også bruges i dagens marked, mener Per Grunert, der understreger, at det også kan være en god forretning i andre dele af landet.

»Man skal huske, at man årligt har en besparelse på energi og vedligeholdelse. Dertil kommer, at man, hvis man vil sælge igen, meget nemmere får pengene hjem igen for et nyt hus end et gammelt, uanset hvor meget man har renoveret det,« siger Per Grunert.

I dag skal du typisk betale 10.000 kr. pr. kvadratmeter, når du køber et hus fra et typehusfrma. Dermed er det billigere at rive huset ned end at renovere det, forklarer Per Grunert.

»Typehus-udbyderne har været dygtige til at lave nogle standarder, som de kører med, og så har de nogle håndværkerteams, som er vant til at bygge disse huse. Husene er nemmere at lave, og derfor bliver det også billigere. Hvis man har nogle specielle krav og viger langt uden for deres standard, så begynder det selvfølgelig at koste noget ekstra,« siger Per Grunert.

"Myndig og troværdigt tilsyn – pengene givet godt ud."

— Mette og Henning, (Projektbyggeri – Byggecompagniet, Galten)

Kontakt - klik her

Byggetilsynet.dk

Vesterballevej 27, 1.th
7000 Fredericia
T : 76 42 02 00

Kontakt : Brug kontaktformularen

Åbningstider:

Mandag-torsdag 8.00 – 16.30
fredag 8.00 – 15.00

CVR : 33 50 25 67


Byggetilsynet