Sådan slipper du af med en dårlig håndværker.

Posted by on oktober 7, 2007 in Nyheder | 0 comments

Sådan slipper du af med en dårlig håndværker.

 

Du kan ikke uden videre fyre en dårlig håndværker, når I først har skrevet kontrakt. Men der er muligheder. Læs her hvad du skal gøre – i den rigtige rækkefølge.

Et mareridt.

Sådan beskriver folk ofte situationen, når de står med et byggeri, hvor alt går galt.

Taget er utæt, materialerne forkerte og den håndværksmæssige stolthed kan ligge på et meget lille sted.

Den eneste løsning kan være at fyre håndværkeren. Men pas på, advarer boligejernes videnscenter, Bolius. Du er bundet af den kontrakt, I har underskrevet. Derfor må du først bevise, at håndværkeren har lavet alvorlige fejl eller på anden måde har forsømt at opfylde den aftale, I har indgået.

Kontakt en advokat

“Tag kontakt til en advokat, der har god forstand på byggejura, hvis du vil ophæve kontrakten med en håndværker. Du skal følge en helt bestemt procedure med en række af brevvekslinger, før du kan slippe af med en dårlig håndværker, og hvis du ikke følger den rigtige procedure, kan det blive meget dyrt,” fortæller Jeanette Standly Jensen, der er rådgiver hos Bolius.

Du risikerer at skulle betale dobbelt

Når du har indgået en bindende kontrakt med én håndværker, har du forpligtet dig til at lade den pågældende håndværker udføre det aftalte arbejde til den aftalte pris.

“Hvis du lader en anden håndværker tage over for at få arbejdet gjort færdigt, risikerer du at skulle betale dobbelt, fordi begge håndværkere har krav på betaling,” siger Jeanette Standly Jensen til Bolius.

Dokumentation på bordet

Ifølge formand for Danske Boligadvokater, advokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby, skal du kunne dokumentere, at håndværkeren har lavet fejl, eller på anden måde ikke har levet op til sin del af aftalen, før du kan slippe ud af kontrakten.

“Du må endelig ikke begynde at udbedre de skader, som håndværkeren har lavet, før du har den nødvendige dokumentation,” siger Henrik Høpner til Bolius.

For jo mere du laver, jo dårligere en sag har du. Du er nødt til at have en uvildig syns- og skønsmand til at vurdere byggeriet, før du kan komme videre. Så du må ruste dig med tålmodighed, selv om det kan være svært, når ens hjem er omdannet til en byggeplads.

Vent med at betale

Indtil syns- og skønsmanden har vurderet byggeriet, skal du ikke betale flere penge til entreprenøren, råder Henrik Høpner.

“Du står meget bedre, hvis det er dig, der skylder entreprenøren penge frem for omvendt. Så er det nemlig op til ham at dokumentere, at han er berettiget til at få flere penge for sit arbejde,” siger Henrik Høpner.

Sagkyndig gør status

Hvis syns- og skønsmanden vurderer, at der er grundlag for at ophæve kontrakten, er næste skridt som regel en såkaldt stadeforretning, hvor en byggesagkyndig gennemgår byggeriet og laver en slags status for, hvor langt byggeriet er nået, og hvor stort et beløb entreprenøren eventuelt måtte have til gode.

Slå koldt vand i blodet

Der skal ganske alvorlige fejl og undladelser til, før du kan slippe af med en håndværker, du har indgået en kontrakt med. Så tæl til 10, før du gør noget overilet. Som regel er det lettere at løse problemerne ved at tale med håndværkeren.

“Pas på med at være for hysterisk. Du kan ikke slippe ud af kontrakten med en håndværker, fordi han ikke rydder op efter sig, glemmer at tage skoene af indenfor eller tisser på wc-brættet. Og du kan heller ikke ophæve en kontrakt, fordi du tror, at entreprenøren vil lave fejl i fremtiden, f. eks. fordi du midt under byggeriet får viden om, at han har lavet fejl i et andet byggeri,” pointerer Henrik Høpner.

Kilde: Bolius

"Uvurderlig hjælp – er ikke den billigste, men garanteret den grundigste !"

— Eva & Bjarne Ditlevsen (Hanherred Byg / Holmsø Huset)

Kontakt - klik her

Byggetilsynet.dk

Vesterballevej 27, 1.th
7000 Fredericia
T : 76 42 02 00

Kontakt : Brug kontaktformularen

Åbningstider:

Mandag-torsdag 8.00 – 16.30
fredag 8.00 – 15.00

CVR : 33 50 25 67